Home | Projecten | Woonhuis met opvallend dakoverstek, Willemsoord

Woonhuis met opvallend dakoverstek, Willemsoord

Een lage goothoogte en grote dakvlakken: deze woning in het Overijsselse Willemsoord is een moderne interpretatie van woningen zoals ze al tientallen jaren in de omgeving worden gebouwd. In het oog springend is het dakoverstek met de vier eiken spanten, die mooi combineren met de gevel van voorvergrijsd Platowood Fraké. Door de woning in houtskeletbouw uit te voeren kon de opdrachtgever - een timmerman - de woning zelf bouwen.

Architect Frank Nederveen, NDRVN architectuur:

Het hout van Platowood is een mooi product, ik werk er vaak mee. Ik kies voor hout omdat het leeft. Het is een natuurproduct en ik vind dan ook dat het grijs moet worden. Ik zou het hout dan ook graag onbehandeld toepassen, maar bij deze woning zijn er te veel plekken waar het niet op dezelfde manier vergrijst. Daarom heb ik ervoor gekozen om het hout voor te vergrijzen met Weathered Color Oil.

Lage CO2 footprint

De zonnepanelen en warmtepomp maken de woning all-electric. Samen met de houtskeletbouw zorgt dit voor een woning met een lage CO2 footprint. Het duurzame hout van Platowood heeft zelfs een positieve CO2 balans: er wordt ca. 60% meer CO2 opgeslagen in het hout dan er wordt uitgestoten (o.a. bij het proces, de ingekochte energie en het transport).

Opvallend dakoverstek met verdiept terras

Op de begane grond heeft de architect een niveauverschil aangebracht. De woonkamer is een halve meter hoger, waardoor je wegkijkt over de weilanden. Aan de zuidzijde heeft de woning een groot dakoverstek dat bij het overdekte terras nog verder inspringt. Deze overdekte buitenruimte is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Het terras is verdiept aangelegd waardoor het enigszins aan het zicht wordt onttrokken. Door hier een raam te plaatsen, wordt het souterrain voorzien van daglicht.

 

 

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Fraké

Afwerking
Weathered Color

Profiel
Platonium 05

Kopmaat
18 x 66 mm

Opdrachtgever
Particulier

Architect
NDRVN Architectuur

Preferred dealer
Miedema bouwmaterialen

Montage
Christiaan Last

Fotografie
Ivo de Bruijn

Locatie
Willemsoord, Overijssel, Nederland

Andere projecten