Home | Projecten | Avonturenhuis Scoutinglandgoed, Zeewolde

Avonturenhuis Scoutinglandgoed, Zeewolde

Het Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde is de centrale uitvalsbasis waar kinderen in groepen kunnen verblijven en overnachten. Het gebouw is ontworpen door MOST Architecture + TOMDAVID, twee Rotterdamse architectenbureaus die ook het masterplan voor het Scoutinglandgoed maakten. Uitgangspunt voor het ontwerp was een soort overdekte buitenplaats. Scouts zijn immers het liefste buiten en op deze manier biedt het gebouw zoveel mogelijk een buitenervaring. 

Architect Paul Geurts:

Zowel voor het interieur als de gevel kozen we voor ruw Platowood Vuren. Scouting staat voor het beleven van de natuur, dus de toepassing van duurzaam hout, zowel buiten als binnen, was een logische keuze. Verticale latten zijn op een geprofileerde strip gemonteerd waardoor het hout onder een hoek gemonteerd kon worden. Afhankelijk van hoe je om het gebouw heen beweegt, zorgt dit steeds voor een andere perceptie: soms meer open, soms meer gesloten. Buiten zijn bredere latten toegepast dan binnen.

Diverse functies onder één dak

Het Avonturenhuis is het centrale gebouw waarin diverse functies samen komen. Het gebouw is ontworpen als een verzameling kleine slaap- en wasgebouwtjes die worden overkoepeld door een zwevend dak. Daaronder ontstaat een overdekte ruimte die fungeert als de ‘huiskamer’ van het Avonturenhuis. Een beschutte plek voor activiteiten als het buiten regent, waar plek is voor spelletjes, waar gekookt wordt en gegeten. Dankzij de akoestische wanden en plafonds kan het allemaal tegelijk. De glazen gevel die dit alles omringt, zorgt voor een prettig binnenklimaat en een continue verbinding met de natuur buiten. Het dak, dat aan alle kanten uitsteekt, voorkomt dat het binnen te warm wordt. Onder het afdak ontstaan bovendien prettige ontmoetingsplekken.

Duurzaam in het groen

Dat het Avonturenhuis een zeer duurzaam gebouw zou worden, met respect voor de natuur gebouwd, stond voor zowel opdrachtgever als ontwerpers buiten kijf. De gebruikte materialen en technieken zijn gekozen met aandacht voor mens en milieu. Het hybride gebouw wordt geconstrueerd uit een combinatie van gelamineerd hout, CLT-vloeren en staal, op een betonnen fundering. Op het dak ligt ca. 500 m2 aan zonnepanelen, die samen genoeg zonlicht omzetten in energie om het gebouw het hele jaar door van stroom en warm water te voorzien. Het warme water wordt opgevangen in buffervaten en gebruikt voor douches en verwarming. De architecten kozen er bewust voor de installatie van het gebouw in het zicht te laten, waarmee de kinderen bewust worden gemaakt van de duurzaamheid van het Avonturenhuis.

Toepassing
Houten gevelbekleding
Interieur hout

Houtsoort
Platowood Vuren

Afwerking
Onbehandeld

Kopmaat
22x200 mm (exterieur) en 22x100 mm (interieur)

Opdrachtgever
Scoutinglandgoed Zeewolde b.v.

Architect
MOST Architecture + TOMDAVID Architecten

Montage
John Wijdeven en Mike Bontenbal

Fotografie
Ossip Architectuurfotografie

Locatie
Zeewolde, Flevoland, Nederland

Andere projecten