Home | Projecten | Woonhuis, eco-wijk De Kiem Arnhem

Woonhuis, eco-wijk De Kiem Arnhem

Het 'Rode Trap Huis' is een ecologisch droomhuis in eco-wijk De Kiem in Arnhem. Deze opvallende woning is bekleed met Platowood Vuren, afgewerkt met een gele beits op olie-basis.

In de maart-editie van Het Houtblad wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze bijzondere woning.

Jasper Jobse, opdrachtgever en ontwerper van het Rode Trap Huis:

Wij hebben voor Platowood gekozen omdat het een Arnhems product is en niet uit een tropisch regenwoud komt. Daarnaast is het duurzame hout goed bewerkbaar met een natuurlijke watergedragen beits op basis van olie. We hebben zelf bijna 1 kilometer Platowood in de olie gezet. De noesten en tekeningen in het hout vinden we prachtig en met de kleurolie blijft het hout lang warm van kleur.

Ecologisch droomhuis

Opdrachtgevers Jasper en Janneke wilden graag hun ecologische droomhuis realiseren. Jasper bedacht zelf het ontwerp en samen met buroBois architectuur uit Arnhem is een bijna energieneutrale woning gerealiseerd. De woning gaat verder dan de BENG-norm en is qua ontwerp en zeer geringe energieverbruik uniek in de wijk.

De woning is geïnspireerd op de vorm van een schuur. Een stoere schil, gemaakt van grijze kunstleien en een brede witte rand zijn kenmerkend voor het ontwerp. De voor- en achtergevel staan iets naar achteren, zodat het dak daar een overstek vormt. Deze gevels zijn afgewerkt met donkere folie met daarop 66 mm brede geveldelen Platowood Vuren met een tussenruimte van 8 mm. Aan de voorzijde zijn die delen verticaal aangebracht en aan de achterzijde in twee vlakken in een hoek van 45 graden. Doordat de voordeur ook van Platowood Vuren is gemaakt, valt deze weg in de gevel. De geveldelen zijn met een gele beits afgewerkt, waardoor de donker ogende woning alsnog een vriendelijk en vrolijk karakter krijgt. 

De voorgevel met twee brede stroken ramen tot het dak is op het zuiden gericht om optimaal gebruik te maken van het zonlicht als warmtebron. Horizontale lamellen van Platowood Vuren, eveneens geel gebeitst, voorkomen dat in de heetste zomermaanden de zon naar binnen schijnt. 

Nominatie Arnhemse architectuurprijs 

In 2020 werd de woning genomineerd voor de Heuvelinkprijs en ontving een eervolle vermelding. De Heuvelinkprijs is een tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw. Sinds 2008 wordt de Heuvelinkprijs georganiseerd door architectuurcentrum CASA. 

Toepassing
Houten gevelbekleding

Houtsoort
Platowood Vuren

Profiel
Platonium 05

Kopmaat
18 x 66 mm

Opdrachtgever
Particulier

Architect
Jasper Jobse i.s.m. buroBois

Montage
Lenting bouw

Fotografie
Jasper Jobse, Suzanne Nagtegaal

Locatie
Arnhem. Nederland

Andere projecten