Home | Nieuws | Thermische en hydro-thermische modificatie: wat is het verschil?

Thermische en hydro-thermische modificatie: wat is het verschil?

Thermische modificatie en hydro-thermische modificatie. Termen die vaak door elkaar worden gebruikt. En begrijpelijk ook: de technieken hebben veel van elkaar weg. Beide zorgen ze ervoor dat hout op een milieuvriendelijke manier een langere levensduur krijgt. Toch zijn er belangrijke verschillen die de technische eigenschappen van het hout beïnvloeden.

Waarom wordt hout thermisch gemodificeerd?

Zowel bij thermische als hydro-thermische modificatie wordt het hout onder hoge temperaturen in een zuurstofarme omgeving verhit, wat zorgt voor chemische veranderingen die leiden tot verminderde vochtopname en verbeterde stabiliteit. Veranderingen die bijdragen aan een verhoogde duurzaamheid van het hout. Thermisch verduurzaamd hout wordt ook wel aangeduid als ‘thermohout’ of ‘thermowood’.

Wat is het verschil tussen thermische en hydro-thermische modificatie?

Bij hydro-thermische modificatie ondergaat het hout vóór het verhittingsproces nog een extra stap: het "koken". Bij Platowood wordt het hout in een autoclaaf onder hoge druk "gekookt" met gebruik van verzadigde stoom. Dit proces verhoogt de reactiviteit van de moleculaire structuur, waardoor het hout vervolgens bij relatief lagere temperaturen kan worden verhit om het te verduurzamen. Deze unieke combinatie van koken en verhitten noemen wij ‘platoniseren’. Platowood is de enige houtveredelaar die gebruik maakt van deze modificatietechniek.

Overeenkomsten tussen thermische en hydro-thermische modificatie

Beide methoden hebben dus met elkaar gemeen dat het hout wordt verhit, wat zorgt voor de karakteristieke donkere kleur van het hout. Deze warme bruine tint zal echter buiten niet behouden blijven; onder invloed van weersomstandigheden zal het hout vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces, dat geen afbreuk doet aan de duurzaamheid van het hout. 

Verdere voordelen van hydro-thermische modificatie

De manier waaróp het hout vergrijst verschilt echter wel. Door het stoomproces dat we bij Platowood toepassen, worden sappen en harsen uit het hout verwijderd. Platowood hout kent daardoor een meer gelijkmatige vergrijzing. Het koken van het hout en het vervolgens verhitten op lagere temperaturen, biedt daarnaast nog andere voordelen, waaronder het behoud van buigzaamheid en sterkte. Platowood hout blijft daardoor, in vergelijking met standaard thermisch gemodificeerd hout, flexibeler en biedt voldoende schroefuittrekweerstand. Daardoor is het ook geschikt voor toepassingen als raam- en kozijnhout.

  Thermische modificatie Hydro-thermische modificatie
Door wie toegepast? In de markt vaak bekend als 'thermowood' of 'thermohout', van verschillende fabrikanten Platowood
Proces Bakken op hoge temperatuur Koken en bakken op relatief lage temperaturen
Toepassing Gevelbekleding, zonwering, interieur, terras Gevelbekleding, zonwering, terras, interieur, raam- en kozijnhout
Brandklasse Vraag na bij fabrikant Onbehandeld Platowood Vuren en Fraké voldoen aan Brandklasse D

Aandachtspunten bij thermische en hydro-thermische modificatie

Voor zowel thermische als hydro-thermische modificatie geldt dat het hout na behandeling minder elastisch wordt, waardoor het niet geschikt is voor constructies die zware belasting moeten dragen. Voor beide methoden geldt ook dat de lagere vochtopname schimmelvorming vermindert, maar ook de reactie van het hout op vuur beïnvloed. Vanaf 20 augustus 2024 moet al het hout dat in gebouwen wordt gebruikt, inclusief thermisch gemodificeerd hout, aantoonbaar voldoen aan Brandklasse D. Goed nieuws: onbehandeld Platowood Vuren en Fraké voldoen standaard aan deze eisen. 

Wil je meer weten over hydro-thermische modificatie of eisen rondom Brandklasse D? Neem dan contact met ons op. 

Recent Nieuws