Duurzaam hout met unieke eigenschappen

Platowood maakt 100% duurzaam, vormvast en goed verwerkbaar hout. Het hout is afkomstig uit verantwoord beheerde gecertificeerde bossen. Door het unieke hydro-thermische modificatieproces (platoniseren) worden de in het hout aanwezige eigenschappen versterkt, zónder chemische toevoegingen. Daarmee is ons hout de milieuvriendelijkste keuze.

Platowood kringloop

Bij alles wat we doen, streven we naar een zo gering mogelijke belasting voor het milieu en een permanente opslag van CO². Dat begint bij de keuze voor – de hernieuwbare grondstof – hout uit duurzaam beheerde bossen, maar zit ook in de manier waarop wij ons productie- en hydro-thermische modificatieproces hebben ingericht en op welke manier we met restaval en recycling omgaan.

DE PLATOWOOD KRINGLOOP: PERMANENTE OPSLAG VAN CO2 in 5 stappen

Bij alles wat we doen streven we naar een zo gering mogelijke belasting voor het milieu en een permanente opslag van CO². Dat begint bij de keuze voor – de hernieuwbare grondstof – hout uit duurzaam beheerde bossen, maar zit ook in de manier waarop wij ons productie- en veredelingsproces hebben ingericht en op welke manier we met restafval en recycling omgaan.

1. Snelgroeiende houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen

Platowood maakt gebruik van snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde FSC®-bossen, waarbij rekening wordt gehouden met de biodiversiteit, de arbeidsomstandigheden van bosarbeiders en de rechten van bosbewoners.

2. Platoniseren

Door middel van een uniek en gepatenteerd veredelingsproces (platoniseren) wordt het hout gekookt, gedroogd en gebakken (hydro-thermische modificatie). De al in het hout aanwezige eigenschappen worden versterkt zónder chemische toevoegingen.

3. Geplatoniseerd hout

Het duurzame veredelingsproces resulteert in een verbetering van de vormvastheid en de levensduur van het hout, daarnaast krijgt het hout een mooie warme kleur die egaal zal vergrijzen. Voor alle houtsoorten geldt: gifvrij, 100% recyclebaar, weerbestendig, onderhoudsarm, dimensiestabiel en goed verwerkbaar.

4. Verwerking in gebouwen en objecten

Doordat het hout door-en-door is veredeld hebben zagen, frezen, boren en eventuele afwerkingen geen invloed op de levensduur. Het hout heeft een verbeterde (geluids)isolatiewaarde, is onderhoudsarm en veilig voor de gezondheid. Het is geschikt voor diverse toepassingen, zoals gevelbekleding, geluidsschermen, recreatiewoningen en interieurbouw.

5. Recycling

De gemiddelde levensduur van het hout van Platowood is 30 jaar. Hierna wordt 80% van het hout gebruikt voor nieuwe producten (recycling) en 15% teruggeven aan de natuur als compost. Het overige hout wordt verbrand als biomassa; de CO2 die eerder aan de lucht werd onttrokken komt nu weer vrij en kan samen met de “CO2 van de industrie” weer worden opgenomen door de snelgroeiende bomen in de duurzaam beheerde bossen.